Skip to main content
Prehrana

Koliko je jušna dijeta zdrava?

Koliko je jušna dijeta zdrava?
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Jušna dijeta je, kao što i sam naziv kaže, dijeta u kojoj većinu vaših obroka čine razne juhe. Jušna dijeta nije samo za ljubitelje juha. Ona može biti izvrstan način stroge kontrole unosa kalorija te može dovesti do ubrzanog kratkoročnog gubitka kilograma. U ovome članku razmotrit ćemo različite vrste jušnih dijeta, opisati prednosti i nedostatke te vam pomoći u odluci je li jušna dijeta dobar odabir za vas.

Što je jušna dijeta?

Jušna dijeta je kratkoročna dijeta namijenjena brzom gubitku kilograma. Obično traje 5-7 dana te nije dobar odabir za dugoročan i održiv gubitak kilograma, a nema ni puno znanstvenih dokaza o njenoj učinkovitosti.

Iako neki izvješćuju o značajnom gubitku težine nakon jušne dijete, to je najvjerojatnije težina vode koja će se vratiti kada ponovno počnete pravilno jesti.

 

Jušna dijeta s kupusom

Jušna dijeta s kupusom jedna je od popularnijih jušnih dijeta. Traje 7 dana i plan prehrane sastoji se od povrtne juhe napravljene od kupusa i drugog povrća koje ima nizak udio ugljikohidrata. Uz juhu, u prehranu možete uključiti i druge niskokalorične namirnice kao što su obrano mlijeko i lisnato zelje.

Jušna dijeta s kupusom deklarirana je kao hir dijeta koja se ne bi trebala dugo slijediti. To je niskokalorična dijeta bez brojnih hranjivih tvari zbog čega će razina vaše energije pasti. Zbog malenog unosa kalorija ćete se osjećati i veoma umorna, a zbog nedostatka bjelančevina vjerojatno se nećete osjećati sito.

Također može uzrokovati povećanu nadutost, a nakon 7 dana konzumiranja kupusa, šanse su da ga više nikada neće htjeti ni vidjeti.

Jušna dijeta od variva

Ova jušna dijeta sastoji se od gljiva, paprika, rajčica i graha. Osmislio ju je Michael Gregor, autor poznate knjige o zdravlju. Preporučuje se da ovu juhu jedete dva puta dnevno i u potpunosti izbacite sva ulja i masti koji dolaze iz orašastih plodova i avokada. Ostatak prehrane treba biti baziran na povrću.

Iako će vas ova dijeta potaknuti da jedete povrće koje pruža brojne zdravstvene prednosti, ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju njene benefite za zdravlje. Na ovoj dijete vjerojatno se nećete osjećati sito što nije dobro za psihičko i fizičko zdravlje.

Dijeta od pileće juhe

Dijeta od pileće juhe podrazumijeva konzumaciju pileće juhe za sve obroke osim doručka tijekom perioda od 7 dana. Za doručak možete izabrati između pet niskokaloričnih opcija - nemasno mlijeko i jogurt, nemasni sir, žitarice punog zrna ili kruh te svježe voće.

Tijekom dana treba često konzumirati malene porcije pileće juhe. Tvrdi se da će upravo ovo pomoći u osjećaju sitosti. Budući da piletina sadži bjelančevine koje imaju veliki utjecaj na osjećaj sitosti, postoje dokazi da ovo možda funkcionira. Međutim, juha je niskokalorična i neće vam pomoći s razinom energije.

Juha također sadrži mješavinu povrća kao što su mrkva, repa, brokula i kupus, koji će pružiti niz mikronutrijenata.

Keto jušna dijeta

Keto jušna dijeta je niska u sadržaju ugljikohidrata i visoka u sadržaju masti, a ima za cilj izazvati ketozu u vašem tijelu - proces u kojem vaše tijelo koristi ketone kao izvor goriva u odsutnosti ugljikohidrata. Zagovornici keto dijeta tvrde da će povećati gubitak masnoće uz održavanje mišića.

Keto jušna dijeta daje 1200-1400 kalorija dnevno, ograničavajući dnevni unos ugljikohidrata na 20 grama. Ostala ograničena hrana uključuje orašaste plodove, mliječne proizvode i umjetne zaslađivače.

Plan prehrane se sastoji od četiri šalice keto juhe,  jaja, maslaca, slanine i avokada za doručak i zalogaja s niskim udjelom ugljikohidrata. Recept za juhu uključuje sastojke poput piletine, slanine, maslinovog ulja, gljiva i drugog povrća s niskim udjelom ugljikohidrata.

Koje su potencijalne prednosti?

Održavanje jušne dijete nekoliko dana može pružiti neke potencijalne prednosti, kao što je povećanje unosa povrća i time povećanje makronutrijenata. Juha dijeta također može ubrzati gubitak kilograma.

 

Jušne dijete mogu povećati unos povrća

Povrće sadrži niz mikronutrijenata koji su važni za održavanje našeg zdravlja. Međutim, većini jušnih dijeta, a posebno u slučaju jušne dijete od kupusa, nedostaje širok raspon bitnih mikronutrijenata.

Preporuča se da za vrijeme jušne dijete uzimate multivitaminski dodatak prehrani.

 

Mogu pomoći da se osjećate punije

Neke jušne dijete može povećati unos vlakana zahvaljujući povrću koje se nalazi u njima.

Vlakna mogu usporiti probavu i pomoći vam da se duže osjećate sitije, iako su u tome ipak bolje bjelančevine.

Unatoč tome, jušne dijete imaju zaista malo kalorija zbog čega i možete izgubiti kilograme. Kod nekih jušnih dijeta biti će jako teško unijeti minimalnu količinu preporučenih kalorija (1200 dnevno za žene).

Očekujte da će vam se razina energije drastično smanjiti ako dnevno konzumirate manje od 1200 kalorija.

 

Izgubit ćete kilograme (kratkoročno)

Jušna dijeta nije dugoročni način prehrane, ali će vam pomoći da brzo izgubite težinu. To može pomoći ako ste u potrazi za motivacijom na početku vašeg puta mršavljenja.

Podaci pokazuju da početni gubitak težine može pružiti ohrabrenje i motivaciju da se dugoročno pridržavate prehrane mršavljenja. Dakle, slijedeći kratkoročni plan kao što je jušna dijeta može biti dobro mjesto za početak sve dok počnete jesti uravnoteženiju hranu nakon završetka dijete.

Postoje li potencijalni nedostaci?

Iako jušna dijeta može dovesti do kratkotrajnog gubitka težine, u većini slučajeva nedostaci nadilaze prednosti.

 

Jušne dijete sadrže visok udio soli

Juhe često zbog okusa sadže puno soli.

Preporučeni dnevni unos soli je 6g, što je otprilike jedna čajna žličica. Za referencu, neke konzervirane juhe sadrže 2 do 3 g soli po porciji. Ovo znači da samo jedna juha sadrži polovicu preporučenog dnevnog unosa soli zbog čega je puno lakše unijeti više no što je preporučeno.

 

Sadrže malo proteina

Adekvatan unos proteina je neophodan za održavanje mišićne mase koja ima niz ključnih zdravstvenih funkcija, uključujući prevenciju ozljeda, snagu i metaboličku kontrolu. Preporučena prehrambena norma za ispunjavanje osnovnih prehrambenih potreba za unos proteina je 0,8 g / kg, što će biti teško postići na nekim jušnim dijetama.

Iako neke jušne dijete sadrže više proteina od drugih, i dalje nisu najbolji odabir ako želite povećati unos proteina i izgraditi mišiće.

Kako održavati zdravu jušnu dijetu

Ako volite juhe i smatrate da vam jušna dijeta može pružiti dobru motivaciju na početku ostvarenja vašega cilja gubitka kilograma, postoje načini kako ju učiniti zdravijom.

 

Neka bude kratka

Dugotrajna niskokalorična dijeta u kojoj nedostaje široki raspon hranjivih tvari voditi će do niza zdravstvenih problema. Ne treba ju slijediti duže od 7 dana kako bi se spriječio deficit hranjivih tvari.

 

Dodajte proteine

Da biste zadržali mišićnu masu koja je važna za snagu i metabolizam, uključite juhe koje sadrže proteine, kao što je pileća juha, u prehranu. Preporučena dnevna količina proteina je 0.8/kg, a pileća prsa pružaju 40g proteina.

Poruka za razmišljanje

Jušna dijeta nije dugoročno, održivo rješenje za gubitak težine. Većina težine izgubljene nakon takvih dijeta je u osnovi težina vode koja će se vratiti kada ponovno počnete pravilno jesti. Za dugoročni gubitak težine, najbolje je držati se održivog plana prehrane i izgubiti težinu uravnoteženim tempom.

Međutim, kratkotrajna jušna dijeta može malo ubrzati vašim plan mršavljenja i dati vam motivaciju da se pridržavate dugoročnog zdravog plana prehrane.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein