Skip to main content
Prehrana

Kako zapravo gubimo masno tkivo?

Kako zapravo gubimo masno tkivo?
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Procesi gubljenja masnog tkiva te općenito način na koji tijelo funkcionira je vrlo komliciran, no ja ću vam pokušati što jednostavnije objasniti kako zapravo gubimo masno tkivo i tako, nadam se, približiti ovu temu i pomoći vam u vašem cilju!

 

Kako masno tkivo nastaje?

Kada želimo izgubiti na težini najčešće mislimo na smanjenje masnog tkiva. Zvuči jednostavno! No kako zapravo funkcionira, kako tijelo ”spali” masti i kamo te masti idu?

Kada jedemo kroz hranu unosimo energiju koju mjerimo kroz kalorije. Tijelo unesenu energiju troši za aktivnosti tokom dana poput hodanja, bioloških procesa, raznih radnji te čak i spavanja. Baš kao što auto troši gorivo tokom vožnje. Tokom tjelovježbe tijelo troši najviše energije i zbog toga je preporučamo osobama koje žele smanjiti masno tkivo.

S razlogom je zdrava prehrana i redovita tjelovježba dio zdravog načina života. Sve je stvar energije – ako unesete manje energije nego što je potrošite vaše tijelo je u deficitu i na taj način trošite energiju i smanjujete masno tkivo.

Današnja industrijski prerađena hrana je prepuna nepotrebne energije, raznih šećera i dodataka te je zbog toga jako lako u sebe unijeti više energije, a zahvaljujući sjedilačkom načinu života istu trošimo minimalno.

 

Što se dogodi s energijom koju unesemo?

Energija koju unesemo putem hrane i pića odlazi u naš krvotok za neposrednu uporabu ili nadopunjuje zalihe glikogena u mišićima. No ako su te potrebe zadovoljene, energija odlazi u masno tkivo! Što više energije damo tijelu to će ga ono više spremati za kasnije u masnom tkivu.

Masne stanice možemo zamisliti kao vodene balone. Što više viška energije imamo to se ti baloni više pune s vodom, odnosno energijom i postaju sve veći.

Kamo odlazi masno tkivo nakon što ga izgubimo?

Prvo nam je važno naglasiti da tijelo najprije koristi energiju iz krvotoka i mišića, pa tek onda iz zaliha masnog tkiva. Kad tijelo počne koristiti masne zalihe kao energiju, što više energije koristimo, to više tijelo gubi masno tkivo. No važno je napomenuti da  ”baloni s vodom”, odnosno masne stanice ne nestaju, već se samo samanjuju kako tijelo troši energiju.

Zbog toga sve dijete, bez obzira kako se zvale, rade na principu manjeg unosa energije nego što ga potrošimo jer je deficit energije jedini način na koji se masne stanice prazne! Mast iz stanica se razdvaja u razne komponente (ugljik, vodik, kisik) te ih se tijelo riješava raznim procesima poput disanja, znojenja, uriniranja, itd.

IZGLADNJIVANJE NIJE EFEKTIVAN NAČIN SMANJENJA MASNOG TKIVA!

Ali nemojte misliti da je izgladnjivanje dobar način gubljenja kilograma! Ne samo da nije zdravo već je nemoguće za održati i neefektivno! Kada u krvotoku nestane zaliha, tijelo koristi zalihe u mišićima kao gorivo. No ako tih zaliha nema tijelo može koristiti mišiće kao energiju i tako tijelo dovodimo u jako loše stanje jer ga slabimo, usporavamo metabolizam i zapravo radimo kontraefekt jer tijelo koristi manje enrgije nego što je prije koristilo.

Zdrava i uravnotežena prehrana bogata proteinima, zdravim mastima i dovoljnom količino ugljikohidrata će ovakvu štetu spriječiti i osigurati vaše tijelo da na zdrav način dođe do svog cilja!

Sad kad razumijete kako vaše tijelo funkcionra možda ćete imati više motivacije za ostvarivanje svog cilja.

 

PROIZVODI ZA MRŠAVLJENJE?

Proizvodi za mršavljenje vam mogu pomoći u ostvarenju vašeg cilja, ali niti jedan proizvod NE MOŽE zamijeniti zdravu prehranu i tjelovježbu! Ne bi ih trebalo upotrebljavati za pokrivanje loše prehrane već kao pomoć kada su sve ostale komponente na mjestu!

Za one koji smatraju da rade sve kako treba i žele malu pomoć na svom putu u nastavku mogu pronaći linkove meni osobno najdražih proizvoda za mršavljenje.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein