Skip to main content
Trening

Najbolje vježbe za guzu – kako pametno trenirati stražnjicu

Najbolje vježbe za guzu – kako pametno trenirati stražnjicu
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Čučanj i deadlift nisu dobre vježbe za guzu

Uvriježeno je mišljenje da je čučanj odlična vježba za stražnjicu. Istina je daleko od toga. Nije ni deadlift puno bolja vježba za gluteus. Čučanj i deadlift su jako dobre vježbe za noge, ali ne i za stražnjicu. Ako vam je cilj ojačati stražnjicu bez da vam narastu noge, onda treba odabrati prave vježbe.

Razumijevanje gluteusa

Gluteus je jako složen mišić koji ima dosta funkcija. Za maksimalan rast, treba ga stumulirati kroz svaki od pokreta koje izvršava. Gluteus maximus je najaktivniji kada je skraćen. Stoga treba birati vježbe koje stavljaju maksimalno opterećenja na njega kada je kuk opružen. To je razlog zašto je čučanj loša vježba za stražnjicu, a hip thrust odlična. Idemo sada proći najbolje vježbe za guzu.

Hip thrust / potisak kukovima

Pozicija kao na slici. Šipka je na kukovima, preporuča se staviti spužvu da ne žulja. Stopala stavite nešto šire od kukova i rotirajte ih prema van. Pogled je naprijed, trbuh stisnut i rebra spuštena. Donji dio leđa je u neutralnom položaju. Guma oko koljena služi još boljoj aktivaciji gluteusa. Guramo pete u pod i podižemo kukove.

Hip thrust
Hip thrust

Pull through

Još jedna vježba koja aktivira stražnjicu kroz sličan pokret. Stopala su široko i zarotirana prema van. Leđa su ravna tijekom cijelog pokreta. Ruke su samo naslonjene na kukove, njima ne povlačimo aktivno konop.

Pull-through
Pull-through

 Širenje nogu u sjedećem položaju (transverzna abdukcija)

Ovaj se pokret može raditi na posebnoj spravi za to ili s elastičnom gumom.

Širenje nogu u sjedećem položaju (transverzna abdukcija)
Širenje nogu u sjedećem položaju (transverzna abdukcija)

Odnoženje (nožna abdukcija dok ležimo na boku)

Ovo je sad jedna vježba za gluteus medius da njega ne zapostavimo, njegova je glavna funkcija abdukcija. Ležimo na boku s nogama u produžetku tijela. Gornju nogu još malo zarotiramo tako da su prsti usmjereni lagano prema dolje i kontrolirano ju podižemo.

Odnoženje (nožna abdukcija dok ležimo na boku)
Odnoženje (nožna abdukcija dok ležimo na boku)

 

 

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein